Af en toe komen er pareltjes voorbij aan films of video’s die een relatie hebben met beelddenken. Op deze pagina verzamel ik er een aantal die m.i. de moeite van het bekijken waard zijn. Ze zijn allemaal op internet te vinden, voor sommige moet je wel (een klein bedrag) betalen. Als je op het plaatje klikt kom je bij de website waar je de betreffende film kunt bekijken.

Webinar over de autisme-programma’s van de Davis®-methode

Webinar door collega Gerda Bosma over de autisme-programma's van de Davis-methode.

Gerda Bosma
2020, 60 min, Informatief
Nederlandstalig
Gratis

In deze webinar vertelt collega Gerda Bosma over de achtergrond van de verschilende autisme-programma’s. Ook komt de opbouw van het programma aan bod. De webinar is geschikt als eerste globale indruk van het Davis-autisme-programma. De webinar begint na ongeveer 3 minuten.

Mind my Mind

Mind my mind is een korte documentaire die letterlijk inzicht geeft in het hoofd van iemand met autisme.

Floor Adams
2020, 29 min, Animatie
Nederlands/Engels-talig, Nederlands ondertiteld
€ 4,99

In de animatiefilm worden de gedachten van de hoofdpersoon uitgebeeld door een poppetje. Het poppetje zoekt bij sociale situaties koortsachtig naar wat te doen en wat te zeggen… Maar het kan ontspannen wanneer de hoofdpersoon modelvliegtuigen bouwt.
Een komische kijk in het brein van een jonge man met autisme.

Love on the spectrum

Love on the spectrum is een Netflix-serie over daten als je autisme hebt.

Original Netflix-serie
2019, 5 afleveringen van 45 minuten
Engelstalig, Nederlands ondertiteld
Netflix-abonnement nodig

Deze serie laat zien hoe daten gaat als je autisme hebt. Verschillende mensen met autisme worden gevolgd in hun stappen op het liefdespad.

Romijn

De Nederlandstalige documentaire Romijn laat het leven zien van een jongen met autisme, door de ogen van zijn zus.

Lotte Peters
2018, 50 min, documentaire
Nederlandstalig
Gratis

Romijn is 12 jaar en heeft autisme. Zijn zus Lotte (18) maakte een documentaire over hem en hun gezin. Lotte wil graag dat de rest van de wereld kennis maakt met haar broertje Romijn zoals zij hem ziet: een autistische en zwakbegaafde jongen van 12, maar ook een heel bijzonder jongetje. En zeker niet dom, want hij kan zoveel meer. Een ontroerend en intiem portret.

Sandmädchen

Veronika Raila lijkt verstandelijk beperkt, maar blijkt asperger te hebben. Ze is ook fysiek fors beperkt, maar kan met behulp van anderen toch haar gedachten op papier krijgen.

Mark Michel
2017, 84 min, documentaire
Duits gesproken, Engels ondertiteld
€ 5,00

Veronika Raila heeft het syndroom van Asperger, Ze kan niet praten. Ook fysiek is zij zeer beperkt, zij heeft vrijwel geen controle over haar lichaam. Zij voelt zo weinig van haar lichaam, dat ze zich als zand voelt. Op het eerste gezicht zou je denken dat zij ook mentaal beperkt is, maar niets is minder waar. Haar moeder heeft haar leren lezen en schrijven en zo kan zij nu met veel ondersteuning haar gedachten verwoorden.

In Sandmädchen neemt zij je op een subtiele en poëtische wijze mee op een reis door de geheime, boeiende creatieve wereld van haar verhoogde verbeeldingskracht.

Voor mij bleef na het zien van de film de vraag hangen, wat er in de hoofden van anderen zoals zij allemaal omgaat.

My stroke of insight

Jill Bolte Taylor tijdens haar TED-talk: "Mijn

Jill Bolte Taylor, Ted Talk
2008, 20 min
Engelstalig, Nederlands ondertiteld
Gratis

Jill Bolte Taylor is hersenonderzoeker. Zij krijgt als ze 38 jaar is een beroerte in haar linker hersenhelft. Zij herstelt hiervan en kan jaren later navertellen wat er met haar gebeurde toen ze de beroerte kreeg. Hoe zij langzaamaan merkte hoe de functies van haar linkerbrein uitvielen. Een interessante TED-talk over de werking van beide hersenhelften.

Terug naar boven…