Voor wie
voorleesknop lees deze pagina voor

Het programma dat ik aanbied, is zeer geschikt voor volwassenen en kinderen die beelddenker zijn. Het is goed mogelijk dat jouw dyslexie, ADD of ADHD zijn ontstaan omdat je een beelddenker bent. De tegenhanger van beelddenken is lineair denken.

Lineair Denken

een visuele voorstelling van lineair denken

Als je een lineair denker bent dan is de linker hersenhelft dominant. Globaal kun je zeggen dat de linkerhersenhelft goed is in abstract en logisch denken. Lezen, plannen, tijdwaarneming en structuur aanbrengen zijn vaardigheden die sterke lineair denkers goed kunnen. Je denkt vaak stap voor stap.

een visuele voorstelling van beelddenken

Beelddenken

  • Als je een beelddenker bent, dan is je rechter hersenhelft dominant. Je gebruikt meer je gevoel, je intuïtie en je denkt meer met beelden. Zo doorzie je mogelijk snel dingen, weet je snel oplossingen te bedenken en ben je misschien wel heel creatief. Je denkt in gehele plaatjes, ziet snel overal verbindingen.

Ons onderwijs en onze maatschappij zijn sterk ingericht op mensen die lineair denken. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan bij mensen die in beelden denken. Bijvoorbeeld bij het betekenis geven aan letters en woorden. Letters en woorden zijn abstracte dingen. Als je die 'creatief' benadert, kan het ingewikkeld worden om de juiste vorm van letters waar te nemen. Hierdoor kan dyslexie ontstaan. Ook kun je bijvoorbeeld met een creatieve geest, bij het horen van een woord aan allerlei andere dingen gaan denken. Hierdoor kan ADD ontstaan. Met andere woorden: wanneer er van je verwacht wordt dat je abstract en logisch denkt, zit je beelddenken in de weg.

Impuls & Woortblind

Indien je lid bent van vereniging Impuls & Woortblind, dan krijg je 10% korting op een traject bij Saisi.